2013. július 7., vasárnap

Konvektív délután

A magasban érkezett hideg levegő hatására erőteljes zivatarképződés indult meg péntek délután. Somogyban kevés volt a nedvesség egészen estig. Akkor egy igen gyenge zivatarlánc érte el térségünket amely 2mm-nyi záport hozott. Szombat reggelre igen fülledté vált a levegő és érezhető volt, hogy délután biztos zivatar lesz.

Az első nagyobb toronyra nemkellett sokat várni. Ez a szép habos, masszív torony nyugaton volt már és Nagyatádot vette célba. Masszív kinézete volt, de sok csapadékot nemadott.

Késő délután egy komolyabb konvekció indult és délkelet felé igazán habos cumulonimbus indult meg amely bedörrent rendesen. Ekkor északkelettől egészen délkeletig elborították az eget a cumulonimbusok

Nyugat felé kitekintve is megindult a konvekció.Szintén bedörrent egy Cb, sőt kettő is. A felém közelebbi felhő, némi Tyndallsugarat is eresztett, ahogyan kibújt a nap a tornyok közül.

Talán a leglátványosabb ez a kép lett arról a Tyndallsugaras felhőről. Nemlátszik egy nagy darabnak, de bedörrent úgyszintén.

Északkelet felől érkezett egy újabb tömb aminek szép sötét volt az alapja. A mögötte lévő zivatar elkerült minket. Egy pár csepp jutott a környékre.

Délkelet felé kitekintve, a habos felhőből már egy mérgesebb kiadás lett. Ez a rész továbbra is dörgött.

Sajnos a helyzet nem kedvezett a kiadós csapadéknak. Négy zivatar vette körbe a környéket. Amolyan körbedörgés érzés volt. Viszont látványból nem volt hiány.
Az események ezután ellaposodtak, beszürkültek. Egy újabb zivatar jött később ami 6mm csapadékott adott röpke 10 perc alatt. Ezután lehűlt a levegő kicsit és megnyugodott a táj.
Késő éjjel ismét egy viharzóna jött, ami jóval markánsabb mint az előző. Sűrű dörgések jellemezték és ismét mérhető csapadék hullott. A csapadék nem volt intenzív. Amolyan trópusi zivi volt. Állt a csapadék. Szélcsend jellemezte a zivatar lassú átvonulását. Végül idén másodjára sikerült villámot fotózni ami azért nagyságrendekkel látványosabb mint az előző. Ezen a képen egy felhőben szerteágazó lecsapót láthatunk. :)
Egyébként nehezen fotózható villámok vannak mert a környék már erősen nedves. A viharok egymást érik és masszív csapadékfallal jönnek. A villámok zöme pedig felhővillám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.