2013. július 30., kedd

Hőség után porvihar, majd éjszakai villámshow

Az elmúlt hét, és a hétvége bizony a 35°C-ok, hőségnapok időszaka volt. Hétvégén 37°C-ot nyaldosta a hőmérő, sőt hétfőn a 39°C-ot is sikerült elérni. Ugyanakkor a modellek napról napra adtak egy hidegfrontot aminél a valószínűsíthető volt egy porvihar átvonulása is a késő délutáni órákban, illetve éjjel a benedvesedés miatt egy zivatarláncolat kialakulása is benne volt a pakliban. Ez mind be is jött, ráadásul nedvesebb volt a levegő, mint ahogy azt a modellek előrejelezték.

A naplemente időszakában egy gyorsan mozgó porvihar érte el a térséget 70-80km/órás széllökéseket okozva, valamint a látótávolság is 1km alá csökkent a pornak köszönhetően. A Balatonnál 100km/h-s széllökéseket is regisztráltak és emiatt sokan kerültek bajba a viharjelzés figyelmen kívül hagyásával, pedig másodfokú jelzés volt, tehát belemenni a vízbe tilos volt.

A szél 22órára lecsendesedett, a levegő felfrissült, az égbolt derült volt és tiszta. A csillagok sziporkáztak, a Tejút a falu felett is jól látható volt.

Délnyugat felől azonban egy zivatarlánc közeledett amely súroló mozgással északkelet felé tartott. Ez azt jelenti, hogy nyugatra elnézve robogtak először a viharok amik délnyugat felől érkeztek, majd ezek egyre inkább közel jöttek, végül már a környéket ostromolták, illetve ez az egész zivatarláncolat beerősödve végigszántott az országon. Északnyugat most kimaradt, vagy gyenge felhozatalt kapott. Hasonló sorsban volt délnyugat is, de ott már szép villámshow bontakozott ki.

Mivel igen száraz volt az alsó légréteg, plusz a látótávolság is megnőtt a leülepedett por és a front tisztító hatása miatt, ezért a csapadéksáv előtt csapkodó villámok igen szépek voltak.

A másik irányban kelt fel a Hold, illetve Kaposvár fényei szépen megvilágították a felhőket. Gyorsan abba az irányba is exponáltam egyet.

Nem egy olyan villám volt amely csak villant egyet, de egy megfelelően rekeszelt fényképezőgéppel nagyon szépen ki lehetett hozni az elágazó struktúrát.

Egy villanás akár 2-3 lecsapót villámot is rejtett.
Ez egy képből van. Egyetlenegy villanás volt... Fel sem fogtam szabad szemmel, hogy mekkora villámok voltak. Utólag láttam a képen, hogy van vagy négy villám ami földet ér. Azért nem szívesen lennék alattuk...

 A csapadéksáv előtt szép "szőrös"  - nagyon elágazó negatív lecsapó vilámadag volt.
Az ilyenek rendkívül veszélyesek szerintem. Egyetlenegy villanás, fel sem lehetne eszmélni, hogy villámtalálat volt a közelben, csak a hatalmas csattanás érkezik hirtelen.

Egy kép ahol egy villám kivág a csapadéksávból, emiatt jóval szárazabb és részletesebb, mint a két baloldali társa, amik a csapadéksáv mentén ébresztették fel a környék lakóit.

Szintén egy látványos lecsapó adag. Ez két képből van összeollózva.

Úgygondoltam, ideje elővenni a nagyágyút, és reménykedni abban, hogy egy kilométernél közelebb becsapó villám lesz, de nemvolt szerencsém (vagy pechem) . A felhőalap szétterült és morzsolódott, ugyanakkor egy újonnan keletkezett aktív régióban még mindig volt egy-egy nagyobb villám.

Kicsivel később, olyan fél 1 tájékán a viharzóna már nagyon közel volt, ám ekkor a villámtevékenység abbahagyott, valamint csak felhővillámok voltak. A kamionok zúgása rendesen megkevert, úgygondoltam, hogy most is kamion jön... csak épp akkora zápor kerekedett, hogy gyakorlatilag meglepett. Mire beértem, rendesen eláztam... Esély sem volt a nyílt mezőn a fedezékbe húzódásra.

Lassan illene egy esőkabátot kivinni az ilyen esetre nem? :)

A zivatar rövid ideig tartott és 3,5mm-nyi csapadékot hozott ami kb 10 perc alatt zúdult le és az éjszaka további felében még volt dörgicsélés, csepergés, de érdemi csapadék nem hullott. Ez kicsit problémás dolog az elmúlt hőségnapok után.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.