2015. május 20., szerda

Jön a vihar de nem

Üdv újra itt! Hónapokig sajnos nem értem rá, de végül június 30.-án végre a hiányosságokat is bepótolhatom. Rögtön kezdem is a májusvégi szupercellás zivatarral ami az orrom előtt szépen felkanyarodott északnak.

Eleinte a semmiből tőrt elő a zivatar. Jókora lecsapókat sikerült látni, és néhány felhővillámot megfogni. Azokat lehet látni ezen a képen.


A sok villám és a félelmetes külső bizony jeget takart ami súlyos károkat csinált a csökölyi szamócaültetvényekben.



A falut viszont elkerülte a vihar, olyannyira, hogy még csapadéknyom sem volt. A felhők viszont fantasztikus formákat öltöttek. Igazi túlvilági hangulat volt ismét.


Délkelet felé elnézve jellegzetes felhőformákat lehetett látni. Ezeket a szélnyírás alakította ilyenre. Úgytűnik egy kifutó áramlat volt, amiatt próbálkozott a légkör, de felül már ottvolt az üllő ami lefogta a gomolyfelhőket.


Észak felé viszont látványos peremfelhő vonult tovább. Sokfelé majdnem talajig érő fractussal.


A nap fénypontja este következett be, amikor délkeletre zivatarok pattantak ki. Ezek távoli virgácsokat villantottak. Gyakorlatilag teljesen ártalmatlannak tűntek de...



... látványban egyszerűen fenomenálisak voltak. Egy újfajta módszert kihasználva igyekeztem megfogni a villámokat. Az újfajta módszer előnye: kevesebb utómunka, több tárely. A hátránya az volt, hogy amikor egy erősebbet villan, mondjuk egy pozitív lecsapó, akkor beég az egész kép, ezáltal tönkretéve azt a sorozatot, amit a gép akkor csinált. Azért szerencsém volt ezzel a képpel. Jól sikerült az előteret is megvilágítani, ami azért olyan homályos, mert közben élénk északi szél fújt.


Az igazi meglepetés csak ezután jött. Hirtelen elcsendesültek a villámok és 5 perc csend után egy hatalmas felhővillám borította be az eget. A falu felett pattant ki egy mini zivatar. A jellegzetes susogó hangot nem lehetett hallani, az ugyanis a fejem felett indult meg. Még mielőtt földet ért volna a csapadék. Északkeletre közel - 200-300 méterre egy vakító lecsapó talált be. A hatalmas reccsenés után szinte azonnal elkezdett szakadni az eső. Gyakorlatilag teljesen váratlanul ért. Esély sem volt a fedezékbe húzódásra, így sikerült teljesen elázni.

Csapadék minimális hullott: 2mm, szélkár sem volt. Gyakorlatilag egy gyenge zivataros napnak tekinthető a május 20.-a, de látvány terén azért okozott pozitív csalódást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.