2017. július 9., vasárnap

Délre elkanyarodó szupercella és a látványosságai

Egy átlagos pénteki napon megfelelő feltételek voltak egy-egy zivatarra a délnyugati térségben, ám a modellek nem igazán tudták megfogni, hogy az Alpokról lezúduló rendszer vajon a Balaton térségét kapja telibe, vagy a határ mentén megy el. Végül az UM modell győzött, mely határon végigmászó gócpontot jelzett. 

A radarképen szépen világossá vált, hogy egy lassan jobbra kanyarodó szupercella indul meg a határon, viszont egy komplett 100km-es sávban jött némi csapadéksáv, mely komoly vihart nem okozott, de látványban igen szép volt.

A vihar egy szép görgőfelhővel jelezte, hogy kifut a nyugatról érkező rendszerrel. Erős, masszív és közeli lecsapók ostorozták a vidéket, viszonylag ritkán 2-3 percenként.
A szupercella falfelhője messziről látszódott csak, azonban előtte hatalmas legyezőszerű villámok vágódtak a földbe. 
A vihar alatt viszont elkezdett izzani a táj, ami jelezte, hogy lassan vége a zivatartevékenységnek és talán a látványnak is? Vagy mégse?
Amint az alábesütés elkezdődött és ahogy a vihar keletre mozdult, úgy egy látványos szivárvány kezdett kirajzolódni a jellegzetes másodlagos ívvel.
A legérdekesebb látványt az erdő elé "leérkező" ív nyújtotta, mivel még az észlelőhelyen is esett rendesen az eső.
Ellenfényben szépen látszódott a még bizony záporos idő a rengeteg sziporkázó esőcseppel.
Szivárvány panoráma mely 8 képből áll. A szivárvány alatt jól látható a nap ellenpontja a kilátó árnyékával.
Bizony ez a vihar egy színes lábon áll. :-)
Végül teljes erővel sütött a nap, alacsonyan és különleges hangulatot adva a tájnak.
A naplemente békés és nyugodt volt. A zivatarrendszer nyugati részén kezdtek megjelenni a mamatusok (emlőfelhők).
Egy timelapse videó is készült egy kis kamerával, mely 3 másodpercenként rögzített egy képet, így összesen kb. 2300 fotó gyűlt össze, amit csak össze kellett fűzni. Az elején szépen látszik az elkanyarodó szupercella, majd a gyorsan érkező görgőfelhő, és ahogy a nap kisüt, valamint az ellenfényben szikrázó esőcseppek milliárdjai.

-0-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.