2013. május 17., péntek

Pünkösdi hétvégén instabilitási vonal

Ez a pénteki nap, így szezonkezdésre nemrossz. Napközben lagymatag, gyenge levegő volt. Csepergéssel, borult idővel telt a délelőtt. Délután azonban felszakadozott a felhőzet és egyértelművé vált, hogy ma biztosan viharunk lesz. Hogy miért? Mert ezen a napon egy ciklon érkezett hozzánk aminek a meleg, nedves szállítószalagja (MNSZ) felettünk húzódott végig. Délután konvekció kezdődött. Főként nyugaton. Eközben délután, délnyugat felől hidegfront érkezett ami előtt a labilitás is megemelkedett, így egy prefrontális zivatar majdnem eltalált minket, de elment tőlünk északra. Eközben a frontnál multicellás (tehát többközpontú) zivatarrendszer fejlődött ki. Ez később vonalassá fejlődött Horvátországban. Kész volt az "instab", irány az ország. Közép-Somogy most jó helyen volt, bár eléggé tartottam a jégesőtől, ami szerencsére lightosabb volt az előrejelzettől. A rendszer kellemes 10mm-nyi csapadékkal járt, némi borsónyi jéggel és erős széllel. Minimális kárt okozott, ugyanakkor nagyon félelmetes volt, ahogy átrobogott a környék felett.

Jómagam a szántóföld kellős közepén fotóztam egy árpamezőben. Nyugalom! Vigyáztam az árpára, a nyomvonalban járkáltam. :) Nyílt terep volt szép előtérrel. Jöhet a vihar!

Az alábbiakban képekkel segítem elképzelni a helyzetet.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat csapadékintenzitás radarján jól látszik a délnyugaton tevékenykedő instabilitási vonal. Iránya északkelet volt. A környéket pont 19:00-kor érte el.


Ezen az első prefrontális zivatar volt mely észak felé haladt. Szép alapja volt, majdnem azt lehetne mondani róla, hogy szupercella, de nem, mert a szélnyírás eléggé gyenge volt. Ekkor még délnyugatra fotóztam.

 Később északabbra mozdult el a prefrontális zivatar peremfelhője. Szép látvány volt kezdésnek.

A laikus azt gondolná, hogy ezek tornádók... de nem.. mégcsak nem is tubák, hanem fractusok. A közeledő instab vonal egy részén csak szakadozottan tudtak kialakulni. Lehet, hogy kevés volt arrafelé a nedvesség, amit valószínűleg a prefrontális zivatar szívott el.

Jól látszik a fenyegető peremfelhő. Ekkor még távol volt, de gyorsan közeledett.

Félelmetes látványt nyújtott az előrenyomuló frontvonal. Ekkor kezdett a szél is megélénkülni.

Átvonulása közben alul előbukkant a zöldes csapadéksáv ami rendszerint jégre utal.

Amikor átvonult felettem a peremfelhő: elég volt csak északkeletre nézni és szemügyre venni ezt a hatalmas boltozatot, azaz aláláttunk a peremfelhőnek. :)

Készítettem egy képet, amolyan művészit. Sok embernek tetszett, ez az amúgy féktelen haragot sugárzó kép. Egyeseknek armageddon, másoknak elmúlás. Van még egypár megnevezése. :)

Tőlem északra komoly vihar vonult, valószínűleg erősebb mint ami engem kapott el később. Ekkor javában tombolt a szél, ahogyan azt az árpamezőn is látni.

Amikor elért a csapadéksáv Végre, több heti szárazság után jött az életető eső (meg némi aprószamű hűsítő jég).

A csapadék a vihar elvonultával 11mm lett és minimális kárral megúsztuk az egészet. Nagy nehezen sikerült kiszabadulni az autóval a sárból, úgyhogy happy end lett a vége. Kiegyeznék kétnaponta egy ilyen viharos késő délutánnal. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.